til top
  • Har du møtt vår blide og aktive nye lærling, Jenny Tvedt Sundal?
  • Har du møtt vår blide og aktive nye lærling, Jenny Tvedt Sundal?
  • Har du møtt vår blide og aktive nye lærling, Jenny Tvedt Sundal?
  • Har du møtt vår blide og aktive nye lærling, Jenny Tvedt Sundal?

Har du møtt vår blide og aktive nye lærling, Jenny Tvedt Sundal?

Jenny er ei blid og aktiv jente på 19 år som kommer fra Valen her i Kvinnherad. For snart 4 uker siden startet hun å jobbe som lærling her hos oss på Halsnøy Trelast, etter at hun hadde hatt et spennende år på Skjeberg folkehøgskole. Hun sier selv det virker som hun har vært hos oss mye lengre, da hun allerede har fått vært med på varierende prosjekt og arbeidsoppgaver. Hun trives godt i jobben så langt, og vi er veldig fornøyde med å ha henne på laget.

Jenny trives godt med dyr, men foretrekker helst de små. Hun har både hund og katt som hun gir mye oppmerksomhet til hjemme. Ellers liker Jenny det meste som er av ekstramsport. Kommer hun over nye utfordringer er det ingenting som ikke må prøves. Hun liker godt å stå på ski, longboard, vannski og skateboard med mer. Det å sitte hjemme i sofaen og slappe av og se på tv hele ettermiddagen er ikke helt hennes stil. Da slapper hun bedre av på en fjelltur eller turer i skog og mark. Aller helst med en fiskestang i hånde. Hun spiser ikke fisk selv, men har en katt som blir veldig fornøyd med fangsten. Hun har som mange andre hatt sine perioder med mye data i ungdomsårene, noe ikke moren var like fornøyd med. Det endte da med at moren tok med seg internettkabelen på jobb, og det satte jo en stopper for lange timer foran dataskjermen. Jenny er ikke lei seg for det den dag i dag, da det virkelig skal være kaldt og dårlig vær for at hun skal sette seg ned i timevis ved tv eller pc.  

Det er ikke mange jenter i Bygg eller tømrer yrket her i kommunen, men Jenny oppfordrer alle unge jenter med interesse for tømreryrket å følge denne stien. Jenny fattet selv interessen for snekring og bygg i 10-12 års alderen, da hun fikk være med blant annet bestefaren å snekre. Det er nok interessen og påvirkningen hjemmefra som har ført til valg av yrke. I 12 års alderen fikk hun bygge sin første skogshytte, som nå har gått i arv til yngre søskenbarn. Hun har senere hjulpet bestefaren med bygging av naust og garasje, samt vært med på byggingen av påbygg der hun tidligere bodde. Men er det noe som kan irriterer Jenny, så er det montering av IKEA-skap som ikke blir perfekt på første forsøk.  

Jenny sier selv at hun aldri har hatt interessen for å jobbe direkte mot mennesker eller innen helse, så valget mot å begynne på Bygg og anleggsteknikk falt naturlig. Hun startet med et år på Tryggheim VGS på Jæren på Bygg og anleggsteknikk, for deretter å ta 2. Klasse Byggteknikk ved Kvinnherad VGS på Husnes. Etter fullført skolegang valgte hun å ta et avbrekk med Folkehøgskole, og valget falt på Fotolinjen ved Skjeberg Folkehøgskole i Sarpsborg kommune. Hun stortrivdes på folkehøgskolen, det er et år hun aldri vil glemme, og det er alltid godt å flytte på seg og bo et annet sted for nye inntrykk og påvirkninger. Men hun følte seg nå klar for å ta fatt på starten av arbeidslivet, og da er Kvinnherad et fint sted å starte. Jenny innrømmer å være heldig med tidspunktet for oppstart i tømreryrket, da det er stor pågang og aktivitet i flere av kommunens byggbedrifter. Halsnøy Trelast fant hun ved et googel søk, og etter et raskt intervju i Toftvågen fikk hun tilbud om lærlingkontrakt her. Hun trives godt i bedriften så langt, og arbeidsoppgavene er variert. Hun har til nå vært med på flere deler av arbeidet rundt et nybygg på Heio på Halsnøy, der det går i alt fra isolasjon til montering av bordkledning. I dag var hun på Valen og hjalp til med å legge terrassedekke. Jenny var ganske bevist på valget med en mindre bedrift, da det stort sett er enklere å bli kjent med de andre snekkerne, og man får være med på mange forskjellige oppdrag. Hun er ikke et morgenmenneske, så det er ikke grunnen til at hun valgte dette yrket som krever at man spretter ut av sengen og er på jobb til klokken 7 om morgenen. Men med nok alarmer går det stort sett bra å komme seg opp.

Det Jenny gleder seg mest til med jobbing i tømreryrket er å bygge hus helt fra bunnen av. Å få være med på et hus fra støping av grunnmur, bygging av reisverket, husets skjellett og videre oppføring, samt arbeid helt til siste finish virker utrolig spennende og lærerikt. Og det med at man er med på å bygge hus som skal stå der i mange år fremover er ekstra motoverende. ”Tenk å kunne kjøre forbi et hus om 20-30år, og si at Det huset var jeg med og bygde da jeg var 20 år”. Det er selvfølgelig enkelte deler av jobben som tømrer som er mer utfordrende for ei ikke så stor jente, som det å plate større flater, løfte og bære større materiell kan bli tungt og utfordrende. Men med oppføring i bæreteknikk, hjelpemidler og gode kollegaer skal nok det også gå bra.

Egenskaper Jenny allerede har merket at kan være en fordel i dette yrket, er å være selvstendig. Det å kunne reise ut på oppdrag alene og holde på med mindre byggeprosjekt er også noe som kan passe henne innimellom. Det er variasjonen som er så spennende. Ellers er tålmodighet og lærerviljen noe som kommer godt med. Jenny elsker å lære nye ting, og med gode lærere eller arbeidskollegaer ser hun frem til mange spennende år i tømreryrket. Hun er heller ikke redd for å spørre om hjelp eller få ting forklart en ekstra gang for å vite at hun gjør arbeidet riktig og i god kvalitet. Hun forventer at lærlingperioden vil fortsette å bygge opp interessen rundt yrket, og at hun får en spennende og lærerik tid.  

Vi i Halsnøy Trelast er glade for å ha fått Jenny med på laget, og ønsker henne masse lykke til i læreløpet de neste årene her hos oss.